OUTDOOR TRAINING

OUTDOOR TRAINING

OUTDOOR TRAINING

Outdoor Eğitimler’i Öne Çıkaran Özellikler?

Kurumsal eğitimlerin önemli bir ayağını oluşturan “dış mekan” ya da “doğa” eğitimleri ya da yerleşmiş kullanımıyla Outdoor Training, katılımcıların hem mevcut yetkinliklerini fark etmelerine, hem de gelişimlerinin gerekli olduğu yetkinlik alanlarını görmelerine katkı sağlaması halinde, kurumlar için yararlı bir eğitim yatırımı olarak düşünülebilir.

Outdoor tarining’i / doğa eğitimlerini “event”lerden ayıran özellik ( 10 kişiden 500 kişiye, hatta daha yüksek sayılarda gerçekleştirilmekte olan şirket toplantılarında) işte bu noktada ortaya çıkıyor:

Outdoor Eğitimler’de Süreç ve Sonuç Dinamiklerinin Önemi Hem görev, hem süreç dinamikleri üstüne odaklanmaları beklenen takımların / ekiplerin, performanslarının iyileştirilmesi için outdoor eğitimlerde uygulanan aktiviteler etkili birer araçtırlar. Katılımcıların oluşturdukları profilin özelliklerine bağlı olarak; temel ve/veya yönetsel yetkinliklerinin geliştirilmesi ve gelişim önceliklerinin saptanması outdoor eğitimlerin sonunda ulaşılabilecek eğitsel bir çıkarımdır.

Gelişim için eşit derecede öneme sahip olan iş yönetimi konuları (mesela problem çözme, karar alma), grup işleyişi konuları (açık iletişim ve takım olma) ve kişilerarası ilişki konuları (mesela değerler ve duygular) outdoor eğitimlerde yetkinlikler ve davranış göstergeleri detayında ele alınabilir ve klasik bir bilgi paylaşımından (feed-back) çok daha fazla etki ve iz bırakabilir.

İş yaşamında karşılaşılan olay ve sergilenen yaklaşımlarla paralellik taşıyan outdoor eğitim ortamları, katılımcıların kendi zamanları ve kendi yerlerinin dışında, ancak kendi özgüllükleri içerisinde pek çok gerçek verinin sergilenmesini kolaylaştırır. Katılımcılar hem alıştıkları ortamların dışındadırlar ancak hem de kendileridirler. Hem birbirleri ile iletişim halindedirler, hem de kendilerine dönüktürler. İşte bu nedenle, eğitsel anlamda zenginleşebilmeyi başarabilen bir outdoor eğitim, iz bırakır, kalıcıdır ve kişisel farkındalığın üst boyutta oluşumuna katkı sağlar.

“Peki Bundan Sonra Ne Yapacağız?”

Keyifli ve verimli geçen bir eğitim sonunda, yukarıda da sözünü ettiğimiz “farkındalık” boyutunu yakalayan katılımcıların bir üst seviyedeki beklentileri “peki, bundan sonra ne yapacağız?” sorusunun yanıtını bulmak oluyor.

Bu noktada kurum hedeflerine paralel olarak eğitimlerin yanı sıra koçluk desteği sağlanabildiği gibi, kişinin kendisine yönelik bir gelişim hedefi koyması da önerilmekte.

Takıma gelince…

Takım üyeleri, eğitimden ayrılırken iç dinamiklerini gözden geçirmiş olmanın yanı sıra, ilişki yönetimi boyutunda daha rahat, bariyerlerin ötesine geçebilmiş bir noktaya gelmenin rahatlığı ile farklı bir iklimde işlerine dönmekteler. Bilinçle planlanmış takip süreçleri ile de desteklendiği takdirde, outdoor eğitimler konvansiyonel eğitimlerden çok daha fazla iz bırakan değerli enstantanelerdir…

Minu Edis
Derin Eğitim ve İnsan Kaynakları Danışmanlığı
Kurucu Ortağı / Danışman – Yönetici Koçu